Aan de slag

Hoe speel je in op de trends?
Het is goed om op de hoogte te zijn van de belangrijkste trends in het onderwijs. Het is nog beter om u voor te bereiden op de invloed die deze trends op uw eigen organisatie kunnen hebben. Op drie concrete manieren kunt u met de trends aan de slag.

1. Bespreek de trends

Neem de tijd om de Top 10 te bespreken binnen uw eigen organisatie. Dit kan bijvoorbeeld met het bestuur van een schoolorganisatie, maar ook met een beleidsafdeling of een team van docenten en leerlingen. Herkent u de trends? Ziet u de invloed van deze trends op uw omgeving? Zijn er aanvullende trends die voor u ook belangrijk zijn?

2. Bepaal impact, onzekerheid en urgentie

Bepaal voor elke trend de impact, mate van onzekerheid en urgentie. Welke trends hebben de meeste invloed op uw organisatie? Van welke ontwikkelingen is de uitkomst of snelheid waarmee deze zich voltrekt het meest onzeker? Met welke trend had u gister aan de slag gemoeten? Met het gemiddelde van de scores kunt u een eigen Top 10 samenstellen.

3. Bespreek kansen en bedreigingen

Bespreek de kansen en bedreigingen die de trends oproepen. Welke gevolgen hebben zij voor uw organisatie? Welke mogelijkheden bieden ze, welke uitdagingen ziet u ontstaan? Om u op weg te helpen worden bij elke trend een aantal uitdagingen genoemd. Houdt de strategie of het beleid van uw organisatie voldoende rekening met deze gevolgen?

Wij denken graag met u mee!

Het is best lastig om te bepalen wat de invloed van de trends op uw organisatie is. Of wat u kunt doen om uw organisatie hierop voor te bereiden.

Wij denken hierover graag met u mee. Dat kan met een kopje koffie of thee, maar we kunnen ook een korte workshop of strategische dialoog organiseren.