4. Toenemende invloed technologie

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Waar deze zich vroeger ‘lineair’ voltrokken, gaat het nu ‘exponentieel’. Traditionele sectoren worden verrast door nieuwe diensten en bedrijven, vaak vanuit een hele andere industrie.
In veel sectoren vindt al een ingrijpende mechaniserings- en automatiseringsgolf plaats. De mens als een van de centrale productiefactoren kan weleens aan belang inboeten. Ook is er steeds meer aandacht voor ethische vraagstukken rondom technologie: alles is mogelijk, maar willen we dat ook? Hoeveel van onze privacy willen wij opgeven voor gemak? Leerlingen moeten leren hoe zij zich in deze snel veranderende en hoogtechnologische maatschappij staande kunnen houden en aan hun toekomst kunnen werken. Op verantwoorde wijze omgaan met hun eigen data hoort hier ook bij.

In de vorige editie (2018-2019) stond deze trend op nr. 1. Het is daarmee een sterke daler. Zowel de impact als de onzekerheid en de urgentie worden nu lager ingeschat.

Uitdagingen

Hoe zorgen we ervoor dat technologie in dienst staat van het onderwijs in plaats van andersom?
Hoe ziet de maatschappij eruit waarin huidige leerlingen moeten functioneren?
Hoe zorgen we dat docenten op zijn minst mee kunnen met de technologische vaardigheden en kennis van leerlingen?
Hoe richten we onderwijs in dat onafhankelijk is van plaats en tijd?

Artikelen

PwC: The essential eight technologies

PwC: The essential eight technologies

Op haar website beschrijft PwC de 8 meest relevante disruptieve technologieën van het moment. Denk aan kunstmatige intelligentie, robotica, maar ook drones en 3D-printen. Bekijk de website.

Lees meer
Kennisnet: Technologiekompas voor het Onderwijs 2019-2020

Kennisnet: Technologiekompas voor het Onderwijs 2019-2020

Kennisnet publiceert elke twee jaar het Technologiekompas voor het Onderwijs. De laatste editie is van 2019-2020 en staat boordevol ontwikkelingen op het raakvlak van technologie en onderwijs. Hierbij gaan de auteurs ook in op de levenscyclus van technologie waarin...

Lees meer
Kennisnet: Verkenning blockchain in het onderwijs

Kennisnet: Verkenning blockchain in het onderwijs

Kennisnet verkent in dit rapport de mogelijke toepassingen van blockhaintechnologie in het onderwijs. Hierbij wordt gekeken naar welke problemen blockchain op kan lossen. Tegelijkertijd concludeert Kennisnet dat er nog weinig zinvolle onderwijstoepassingen zijn. Lees...

Lees meer